söndag 24 november 2013

Varför svenskt kött och mjölk?

I mitt första inlägg skrev jag om hur antibiotikaresistenta bakterier ökar och hur djurhållningen i Europa och världen bidrar till detta. Detta är ett starkt argument för att köpa svenskt kött då vi har bland lägst antibiotikaanvändning i djurhållningen i Europa och inte tillåter att det används i tillväxtfrämjande eller förebyggande syfte. Men det finns såklart fler argument för att köpa svenskt kött, som många säkert redan har hört men vi tar det igen.

Öppna landskap är inte bara något vi fantaster pratar om för att vi tycker att det är fint (även om en blommande äng kan vara bland det vackraste som finns). Utan betande djur som nöt och får som håller markerna öppna försvinner många växter och djur som bor i hagmarken. Detta diskuteras dock inte speciellt mycket i media. Där diskuterar man bara hur viktigt det är att vargen får leva och föröka sig fritt för att den är en del av den svenska faunan. Vargar, vildsvin och andra "skadedjur" tänker jag inte ta upp just nu, jag vill bara säga att jag inte tycker att vi människor har rätt att utrota de djurarter som inte passar in i vår tanke om hur landet ska se ut, men det måste finnas en chans att finna ett samspel.

Friska djur är något vi skryter med i Sverige. Detta beror på att vi jobbar förebyggande oberoende av om det är grisar man föder upp eller komjölk som produceras. Det finns en enkel logik i detta: friska djur producerar mer! Jag vågar påstå att alla lantbrukare vill att djuren i hens stall ska vara friska. Och skulle de inte vara det blir det snabbt åtgärdat. Hälsan hos djuren regleras också på många sätt genom olika kontroller (på gott och ont, även det en fråga jag ämnar ta upp en annan gång).

Djurskyddslagen är ett av sätten att kontrollera att djuren har det bra. Syftet är att se att både produktionsdjur och husdjur lever ett liv i välfärd och att människor som inte värderar detta straffas. Återigen, det kan diskuteras hur detta fungerar och om det alltid är rätt det som sker när det handlar om djurskydd. Men de stränga reglerna gör ändå att mjölk och köttproduktion sker på ett för djuren försvarbart sätt i vårt land.

En annan sak vi ska vara stolta över är hur vi hanterar spridning av oönskade bakterier och smittor. Det finns hårda regler för att undvika att dessa saker sprids. Det är många sjukdomar som är anmälningspliktiga och åtgärder vidtas direkt för att minska dess spridning. Vi har tack vare detta bland annat en låg förekomst av salmonella i det svenska köttet. Köttet från djur som smittas kommer aldrig till konsumenterna för att undvika att de ska drabbas, även att salmonella är en bakterie som finns i djurets tarmar och avföring och vid en korrekt slakthantering aldrig kommer till köttet. Om köttet mot all förmodan skulle kontamineras så dör bakterierna vid korrekt tillagning. Man kan ju tycka att det är lite slöseri att då slänga detta kött, men samtidigt gör det att vi kan vara väldigt säkra på att vi inte blir sjuka när vi äter det svenska köttet. Det tycker jag är ett starkt argument för att välja svenskt när vi står där i kyldisken. Det har larmats om salmonella i importerat kött många gånger det här året.

Vi kan då gå vidare till slakten som också är hårt reglerad. Djuret skall alltid bedövas för att sedan avlivas genom avblodning. Det finns även regler för hygien vid slakt som gör att spridning av till exempel salmonella undviks. Man kan läsa mer om bestämmelser på jordbruksverkets hemsida.

Miljöpåverkan är väldigt aktuellt och även viktigt. Jag kan tycka att man i media ofta snöar in sig och inte visar hela bilden. Visst har kött och mjölkproduktion påverkan på miljön, något som gör att det är ännu viktigare att tänka på vilket kött och vilken mjölk man köper. Svenskt kött ger enligt organisationen Svenskt kött mycket lägre utsläpp än till exempel kött som producerats på regnskogsmark. Tänk också på alla dessa transporter som krävs. Livsmedelsverket gick den här veckan ut med rekommendationen att äta äta mindre ost för miljöns skull. Det de inte nämner är hur lite den svenska osten påverkar jämfört med världsgenomsnittet. Vill man vara snäll mot miljön ska man tänka en extra gång.

För att få perspektiv på detta måste man även veta lite om hur djuruppfödning går till i andra länder. Det finns många exempel på saker som sker i andra länder men som är förbjudet här. Vid grisproduktion fixeras ofta suggorna så att de inte kan röra sig under tiden de har smågrisar. Knorren på grisarna klipps av för att de inte ska bita av den av varandra (en följd av en bristfällig miljö). I Sverige får grisarna behålla sin knorr och den får även sitta kvar för de andra grisarna eftersom de har annat att göra. Utomlands är det vanligt att man behandlar med både antibiotika och hormoner för att öka tillväxten. Det är inte tillåtet i Sverige. I t.ex. Nordamerika finns ingen djurskyddslag som reglerar hur djuren sköts. Googla feedlot och du får se en djurfabrik!

Jag skulle även vilja slå ett slag för att välja svenska grönsaker och spannmålsprodukter m.m., så långt det är möjligt. Jag skulle vilja säga att svenskodlade grödor är mycket bättre men jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt inte vet vad som skiljer. Någon stans i bakhuvudet finns nåt som säger att vi har strängare regler för besprutning och gödsling m.m. Om någon vet mycket om detta är man välkommen att dela med sig. Men det största argumentet utifrån min kunskap är att vi behöver kunna producera vår egen mat och att en levande landsbygd med livsmedelsproduktion i alla dess former skapar jobb.

Det finns så mycket mer att säga men jag tror ni fattar grejen. Vill man ändå ta reda på mer kan man använda sig av svensktkott.se, jordbruksverket eller bara googla. Men kom ihåg, va alltid källkritisk!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar